Araç Lastikleri Neden Siyahtır

Hepimizin bildiği gibi araç lastikleri siyah renktedir.Bunun sebebi nedir niçin araç lastikleri siyahtır.Diğer bir değişle lastikler neden siyah renktedir bunun sebebi nedir.

Araç Lastikleri Neden Siyahtır

Lastikler neden siyahtır ?

Belki çoğumuzun dikkat etmediği bir gerçektir araç lastiklerinin hep siyah renk olması. Peki araç lastikleri neden siyahtır bunu hiç merak etmediniz mi? Gelin merak edenler veya hiç dikkat etmemişim neden acaba diyenler için bu yazımızda detaylarından bahsedelim.

Lastiklerin renginin siyah olması estetik kaygılar veya zevkler nedeniyle tercih edilmemektedir. Sadece siyah renkte olması bütünüyle boya teknolojisi ile alakalı bir durumdur.

Lastik Renkleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç lastikleri için kullanılan iki hammadde'den birisi kauçuk'tur. Petrolden suni kauçuk, kauçuk ağacından ise doğal kauçuk elde edilmektedir. Bunlar kullanılması amaçlanan alana göre uygun oranlarla lastik hamuruna katılmaktadır. Tekerleklerin içeriğinde % 60 - % 80 oranları aralığında kauçuk bulunmaktadır. Tekerleğin esnek olmasını sağlayan madde kauçuktur. Ayrıca özelliği sayesinde sürtünme katsayısının yükselmesini de yardımcı olmaktadır. Kauçuk doğal olarak tercih edildiğinde rengi kahverengidir. Petrolden elde edilen suni kauçuk rengi ise şeffaf, kahverengi, sarı veya beyaz olabilmektedir.

Lastik Üretimi Nasıl Gerçekleşir

Lastiklerin üretiminde kauçuk haricinde kullanılan ikinci ana madde is'tir. Burada yanma neticesinde ortaya çıkan hemen herkesin bildiği isten bahsedilmektedir. Çabuk bulaşan is siyah renktedir. Elbisenize direkt olarak temas etmesi durumunda çöpe atmanıza dahi neden olabilir. İs, tekerlek içeriğinde % 20 - % 40 oranları aralığında bulunmaktadır.

İs'in Lastiğe Etkisi

İs lastiğin aşınma direnci almasını ve buna bağlı olarak ömrünün uzaması için tercih edilmektedir. Lastiğin ömrünün uzamasını sağlarken yer tutma yeteneğini de azaltmaktadır. Fakat günümüz teknolojisinde mutlaka lastik üretiminde tercih edilmesi gerekmektedir. İs kullanılmadan üretilen lastik ani bir frenlemede hemen dursa da ömrü 10 - 20 kilometreden öteye gitmeyecektir. İs miktarı fazla olan lastikler sağlam olsa da çok geniş alanlarda bariyerlere çarpmadan viraj alabilme kapasitesine sahip olacaktır. Formula yarışlarında sürekli lastik değiştirildiğini görmüşsünüzdür. Formula yarışlarında neden sürekli lastik değiştiriliyor olduğu sanırım şimdi daha net anlaşılmıştır.

Kullanılan teknolojide pek çok farklı tekniklerle farklı özelliklerde boyalar üretilmektedir. Fakat bu boyaların hiç biri is ile başa çıkabilecek güçte değillerdir. Yani tekerlek üretimi esnasında tekerlek hamuruna ne kadar farklı renkte boya atarsanız atın tekerlek rengi değişmeyecek, yine siyah olarak kalacaktır. Zaten fazla miktarda boya atılması tekerleğin kompozisyonunu bozacağı için pek mümkün olmayacaktır.

Bisiklet Tekerleğindeki İs Kullanımı

Çocuk bisikletlerinde siyah renk haricinde renklerde tekerlekler görmeniz de dikkatinizi çekmiş olabilir. Çocuk bisikletler'indeki tekerler diğer taşıtlara nazaran çok daha hafif yüke maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle çocuk bisikleti tekerlekleri rengi siyah renk haricinde renkler ile üretilebilmektedir. Tekerleklerin siyah renk olmasına neden olan is çocuk bisikleti tekerleklerinde daha az yüke ve aşınmaya maruz kalacak olunmasından dolayı tercih edilmeyebilir. Buradaki tekerlek üretiminde is yerine daha az etkili olsa da boyanabilir katkı maddeleri kullanılması tercih edilebilmektedir. Bu da sürekli siyah olarak gördüğümüz araç tekerleklerinde istisnai durumların yaşanmasına olanak sağlamaktadır.

Tepkiniz nedir?

like
4
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
1
wow
2