Kolera Virüsü, Salgın Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kolera salgınından hayatını kaybeden binlerce kişi var. Bu salgın hakkında birçok bilgi olmasına rağmen halen kolera hakkında detaylı bir bilgi günümüze ulaşmış değil.Kolera bakterisinin bulaşma nedenleri ve tedavisi gibi birçok kuruluştan veri topladık.

Kolera Virüsü, Salgın Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kolera Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kolera bakterisi ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Robert Koch tarafından Mısır'da yaşanan bir salgın esnasında 1883 yılında keşfedilmiştir. Salgın yapan, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olan kolera hakkında tüm detaylar yazımızın devamında paylaşılacaktır.

Kolera Nedir ?

Akut epidemik bir enfeksiyon hastalığı olan kolera bakterisinin salgıladığı toksin bağırsakların hızlı bir şekilde su kaybetmesine neden olur. Kişide ishal başlangıcı yaşanmadan önce su kaybı nedeniyle fenalaşır. Bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk ardından şiddetli ishal başlamaktadır. Litrelerce su oldukça kısa sürelerde ince bağırsaklardan dışarı atılır. 20 - 30 litre gibi ciddi oranlarda günlük su kaybı yaşanmaktadır.

Kolera Belirtileri

Yüzde beş oranında kolera enfeksiyonu şiddetli olarak görülmektedir. Enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğunda ise hastalığa bağlı olarak herhangi bir semptom görülmemektedir. Mazuriyet yaşandıktan 5 – 12 gün sonrasında semptomlar ortaya çıkabilir. Kolera hastalığının önemli belirtileri arasında kusma ve ishal yer almaktadır. Bunların haricinde görülen belirtiler arasında;

  • Tansiyon düşüklüğü
  • İnleme ve bitkinlik
  • Solunum yetersizlikleri
  • Nabzın normalden hızlı atması
  • Ses kısıklığı ve ağızda kuruluk
  • Karında şişlik
  • Karın ağrısı
  • Hastada morarma
  • Hastada gözlerin içe dönmesi
  • Hastada karnın içe dönük hali

Kolera Nedenleri

Kolera sadece insanlarda görülmektedir. Kolera bakterilerinin vücuda çoğu zaman giriş şekli insan atıkları ile kirlenen su ve yiyeceklerledir. Çok az temizlenen sebzeler ve kirlenmiş su kaynakları da farklı kolera enfeksiyon kaynakları arasında yer alır. Tamamen pişirilmemiş veya çiğ yengeç veya istiridye gibi deniz mahsulleri de kolera nedenleri arasında yer almaktadır.

Kolera Nasıl Bulaşır ?

Kirlenmiş su ve gıdaların yenmesi sonrasında hastalık bulaşmaktadır. Sanitasyonun bozuk olduğu, kalabalık ortamlar ve hijyen kurallarının yeterince uygulanmadığı ortamlar hastalığın bulaşmasına neden olacaktır. Temiz su olmayan, kanalizasyonun bozuk olduğu ortamlar da kolera salgını nedenleri arasında yer almaktadır.

Kolera Tedavisi

Yazımızın hemen başında hastalığa bağlı olarak bol miktarda sıvı kaybı yaşandığından bahsettik. Kolera tedavisi için temel olarak kaybedilen elektrolit ve sıvıların yerine konması gerekmektedir. Sıvı kayıpları ciddi vakalarda ölümcül olabileceği için çok hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Hızlı müdahale konusunda deneyimli ekipler tarafından sağlanmalı ve bunun için ihtiyaç duyulması halinde birkaç damar yolu açılmalıdır. Hastanın şuurunun açık olması durumunda ise ağızdan sıvı alınması sağlanmalıdır. Aşısı bulunan bir hastalıktır. Aşırının koruyuculuk oranı % 50 olup, etki süreci 3 - 5 ay kadardır. Salgın dönemlerinde kolera aşısı oldukça önemlidir. Taşıyıcı kişilerin hastalığı bulaştırıyor olması nedeniyle kesinlikle taşıyıcıların saptanarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tepkiniz nedir?

like
3
dislike
0
love
3
funny
0
angry
0
sad
0
wow
4