Osmanlı İmparatorluğu Hakkında Az Bilinenler

Dünyaya hükmetmiş ve birçok savaşa katılmış Osmanlı imparatorluğu hakkında hiç kimsenin bilmediği ve ilginç bilgileri sizler için derledik.Osmanlı imparatorluğunun gizli kalmış gerçekleri.

Osmanlı İmparatorluğu Hakkında Az Bilinenler

Osmanlı İmparatorluğu Hakkında Az Bilinen İlginç Bilgiler

Bir dönem dünyaya hükmetmiş; Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada toprak sahibi olan devletin tarihinde son derece ilginç olaylar da yaşanmıştır.

Pek çok kişinin bilmediği ancak günümüze kadar ulaşmış ilginç bilgiler iyi araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılmıştır.

İstanbul Aslında 7 Haziran 1453 Tarihinde Fethedilmiştir

İstanbul’un fethi 29 Mayıs 1453 olarak bilinse de Jülyen takvimindeki saat hatalarından dolayı yılda 12 dakikalık bir fark oluşmaktadır. Bu fark sebebiyle her 120 yılda bir hesaplamalarda 1 günlük hata oluşmaktadır.

Bunun sebebi takvimin her yılı 365 gün 6 saat yerine 365 gün alması ve 4 yılda 1 şubat ayını 29 gün yaparak durumu düzeltmesinden kaynaklanıyor ancak hesaplanmayan nokta şudur ki: bir yıl 365 gün 5 saat 48 dakikadır.

İstanbul’un fetih dönemine geri dönüldüğünde aslında 29 Mayıs 1453 olarak bilinse de 9 günlük kayma sebebiyle aslında 7 Haziran 1453 gerçek tarihtir.

Mohaç Meydan Muharebesi 2 Saatten Az Sürmüştür

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Macar Krallığı ile yaşanan sonuçlar üzerine Osmanlı Ordusu sefere çıkar ve yönünü Avrupa’ya doğru çevirir. Osmanlı’nın beraberinde getirdiği seyyar hafif toplar ve barutlu silahlar o döneme kadar Avrupalıların hiç görmediği silahlardı.

Savaşın başlamasıyla bir anda ana kuvvetlerini kaybeden Macar ordusu Osmanlının üstün gücüne karşın neredeyse hiçbir şey yapamamıştır. Osmanlı ordusunun rahatça kazandığı savaş 2 saatten az sürmüştür. Tek muharebeden sonra Macarsitan’ın büyük bir kısmı kontrol altına alınmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman Mücevherlere Büyük İlgi Duyardı

Osmanlı tarihinin en önemli imparatorlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman mücevherlere büyük ilgi duyardı. Bunun dışında kendi dış görünümüne de son derece önem veren padişah hoş görünen takıları kullanmayı severdi.

Mücevherlerin bulunması, çıkarılması ve işlenmesi konusunda son derece ilgili olduğu için bunların yapılması konusunda da bilgisi oldukça yüksekti. Mücevherlerin ve değerli taşların işlenmesini iyi derecede bilmekteydi. Bu durum diğer padişahlarda çok sık görülen bir davranış değildir.

Hezarfen Ahmet Çelebi Gerçek Bir Karakter Değildir

Pek çok kişinin varlığından ve yaptıklarından gurur duyduğu Hezarfen Ahmet Çelebi aslında var olan birisi değildir. Bu konu tarihçilerin sık sık tartıştığı konulardan biri olsa da günümüzde önemli tarihçilerin düşünceleri Hezarfen’in sadece efsanevi ve hayali bir karakter olduğudur.

Bunun sebebi ise Hezarfen’in sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde geçmesidir. Bilindiği üzere Hezarfen’in kendine özel bir kanat yaparak kuşlar gibi Galata’dan Üsküdar’a kadar uçtuğu yazmaktadır. Bu durum 17 yüzyıl yani 1600’lü yıllarda Osmanlı sınırları içinde yaşansaydı mutlaka başka kaynaklarda da anlatılması gerekirdi. Konu ile alakalı diğer resmi ve güvenilir kaynakların hiçbirinde bu olaydan ya da Hezarfen Ahmet Çelebi’nin varlığından, çalışmalarından bahsedilmemektedir. Durum böyle olunca da karakterin efsane olduğu düşünülmektedir.

 

Tepkiniz nedir?

like
27
dislike
21
love
4
funny
5
angry
16
sad
18
wow
12