Sosyal Medya Ağlarının Fazla Kullanılması

Sosyal medya ağlarında fazlaca vakit geçirmenin insanlara verdiği birçok zarar vardır.Bu zararları sosyal medya kullanırken fark etmiyor olabiliriz.Aslında kişiliğimize ve yaşantımıza bir çok olumsuz etkileri vardır.

Sosyal Medya Ağlarının Fazla Kullanılması

Sosyal Medya Ağlarının Fazla Kullanılmasının Yarattığı 11 Zarar

Gelişen teknolojiyle insanlar sosyal ortamlardan uzaklaşarak tüm sosyalliği sosyal medya ağları üzerinde yaşamaya başladılar. Elbette, sosyal medya gerektiği kadar kullanıldığında fayda verebilir. Ancak sosyal medyanın fazla kullanılması kişilerde psikolojik açıdan zekaya kadar pek çok zarara sebebiyet vermektedir. İşte, sosyal medya ağlarının fazla kullanılmasının yarattığı 11 zarar…

  1. Mantıklı Düşünebilme Kabiliyeti Zayıflar

Sosyal medya ağları üzerinde saatlerce vakit geçirmek, ne kadar bilgi birikimi kazandırsa da mantıklı düşünebilmeyi yavaşlatabilir. Çünkü sosyal medya üzerinde uzun süre vakit geçirmek, beyindeki nöronların hızlı bir şekilde ölmesine neden olur.

  1. Sosyal İlişki Bağları Zayıflar.

Teknolojinin olmadığı zamanlarda aile ve yakın çevrelerle olan sosyal ilişki bağları oldukça güçlüydü. Fakat sosyal medya ağlarının insanları esir alması nedeniyle ilişki bağları oldukça zayıf düştü. Öyle ki, bayram ziyaretleri bile “SMS” ya da “Whatsapp” uygulamalarında yapılmakta.

  1. Özgüven Eksikliği Yaşanır.

Günümüz dünyasında zenginlerin fakirler üzerinde üstünlük sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Sosyal medya ağları, zengin insanların kendini sergilediği fotoğraflarla dolup taşmakta. Bu zenginliğe sahip olamayan insanlar daima bir özgüvensizlik içinde olur. Ayrıca hayatında hiçbir şeyden memnun olmamaya başlarlar. Bu tür duygular, insanları depresyona ve aileden uzaklaşmaya itebilir.

  1. Kendine Aşırı Beğeni Duyulur.

Sosyal ağlarda popüler olan insanlar, sahip oldukları popülerlikleri arttıkça kendilerine olan beğenileri gereğinden fazla artar. Böyle bir durum bu kişilerin, başka insanları küçük görmesine neden olur. Bu da insanlara ve insanların kendisine olan saygınlığını azaltır. İnsanın kendine olan aşırı beğenisi, “narsizm” hastalığının oluşmasına neden olabilir.

  1. Dikkat Eksikliği Oluşturur.

Sosyal medya uygulamalarının fazla kullanılması gerek iş hayatında gerekse okul hayatında yapılan faaliyetlerde dikkat eksikliği oluşturabilir. Dikkat eksikliği okul ve iş hayatında başarısızlıklara neden olabilmektedir.

  1. Duygusal İlişkilerin Temelini Zayıflatır.

Sosyal medya ağları, her ne kadar insanların tanışmasına ve evlenmesine vesile olsa da bir o kadar ihanet sahnelerine şahit olmakta. Çünkü partner sahibi kişilerin sosyal medya ağlarını fazla kullanması partnerini eskisi gibi görmemesine ve başka partnerlere yönelmesine neden olmaktadır. Ayrıca sosyal medya ağlarının fazla kullanılması, ilişkide kıskançlık sahnelerinin artmasına neden olabilmektedir.

  1. Zekayı Zayıflatır.

Sosyal medya ağlarında fazla vakit geçirmek, zekâ kapasitesinin yavaşlamasına neden olmaktadır. Böyle bir durumda unutkanlıklar artmakta ve öğrenme kavramı zorlaşmaktadır.

  1. Psikolojik Rahatsızlıklara Neden Olabilir.

Sosyal medya ağlarının fazla kullanılması, narsizm, depresyon, anksiyete bozukluğu ve bazı kişilik bozukluklarına neden olmaktadır. Sosyal medya ağlarının fazla kullanılması sonucunda insanlar sürekli gergin bir durumda olabilmektedir.

  1. Hareketsiz Bir Yaşama Neden Olur.

Sosyal medya ağlarının fazla kullanılması sonucunda insanlar, spor yapmaktan daima kaçar. Çünkü spor yaparken sosyal medya ağlarından uzaklaşması gerekir. Bu durum, insanların hareketsiz kalmasına ve kilo almasına neden olmaktadır.

  1. Uyku Sorunları Baş Gösterir.

Sosyal medya ağlarının en hareketli olduğu anlardan biri de gece yarısıdır. Bu vakitlerde uyumak yerine zamanını sosyal medya ağlarında harcayan insanlarda, az uyumaya bağlı uyku bozuklukları meydana gelmektedir.

  1. Sorumluluk Bilinci Zayıflar.

İnsanların rahat bir şekilde yaşaması için üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu sorumluluk, para kazanma ya da odayı toplama şeklinde olabilir. Fakat sosyal medya ağlarında fazla vakit geçirmek, sorumluluk bilincini oldukça yavaşlatmaktadır. Böylece aile içi huzursuzluklar baş göstermektedir.

Tepkiniz nedir?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0